.

miercuri, 30 martie 2011

Cozonaci cu nuca pufosi


( pentru 4 cozonaci)

2 kg faina
0.6 kg zahar
1\2  pachet unt
z, vanilat, es rom,
razatura de lamaie si portocala
0.500ml l. batut, 10 oua
250ml ulei, 100 ml smantana
drojdie 125 gr...citeste toata reteta

 nuca 500 gr
Mod de preparare:

In primul rand vreau sa va spun ca in bucatarie trebuie se fie  cald , la fel si ingredientele trebuie sa fie caldute. 
Faina se cerne de 3 ori
Doi pumni de faina se oparesc cu lapte fierbinte.
Dupa  ce se racoreste, se pune drojdia muiata in lapte cald, se amesteca  bine si se lasa la crescut maiaua pana isi dubleaza volumul


Apoi se amesteca cu restul de faina. Ouale se separa, in galbenus se pun mirodeniile, sarea , iar albusurile se bat si se pun in nuca.


Zaharul se topeste in lapte, se pune peste restul de faina si maia,  si se ia la framantat., apoi punem  smantana,si iar framantam,  galbenusurile cate putin, iar la urma untul topit.


Se framanta aproximativ o ora, pana se desprinde de pe maini, ca sa iese moale si pufos, cu ulei caldut si se lasa la crescut.


Se imparte in 4 buc aluatul. Se ia prima bucata se imparte la randul ei in trei, se intind si se pune nuca


Nuca se pregateste asa : se opareste nuca cu lapte , pentru a disparea gustul amar, se pune zahar, z. vanilat, es rom si cacao, stafide daca doriti, albusul de ou  batut.Se amesteca  si se pune peste foaia  de aluat si se intinde. apoi se ruleaza foaia ca o rulada, la fel procedandu-se si cu celelalte.
Cele trei rulouri se impletesc , se unge cu galbenus amestecat cu zahar vanilat, si se pune in tava pregatita, cu foaie de cuptor unsa cu unt si se lasa la odihna cam 15 min. in tava, apoi se pune in cuptorul  incalzit inainte.



Pentru a creste cat mai mult, primele 20 min. de coacere este nevoie de un foc puternic, si in acelasi timp nu se deschide usa cuptorului, pentru a tine temperatura constanta, iar dupa expirarea acestui timp, focul se micsoreaza pana la 160 de grade.
Timp de 20 min nu se umbla la cuptor. Se lasa la copt cam 50-60 min.


S e scot, se ung cu miere sau sirop de  zahar  si se lasa pe o parte la racit.




POFTA MARE!
Trucuri  pentru cozonaci reusiti
-ingrediente calde
-faina cernuta de 3 ori
-oua nu mai multe de 6 pe kg,
-se opareste doi pumni de faina
-coca nu se rupe la framantat
-se umple in forma doar pe jumatate
-nu se lasa la crescut in forma decat pana la baza formei
-cozonacii se ung de doua ori cu galbenus
-caldura la inceputul coptului, sa fie mica, pentru ca formeaza o crusta si cresc greu, apoi se mareste la moderat
Sa aveti spor!



2 comentarii:

  1. Cozonac si cu nuca, imi place la nebunie...

    RăspundețiȘtergere
  2. mersi,esti un dragut de fiecare data! imi pare rau ca nu prea mai am timp o perioada sa stau pe blog, dar sper sa revin mai des

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...