.

joi, 8 martie 2012

Mucenici cu nuca

La multi ani fetelor! iar soarele primaverii sa va aduca pace si lumina in suflet, sa fiti sanatoase si fericite!

Anul trecut am promis ca o sa fac niste mucenici, mai altfel decat cei clasici!
Dar intai am sa va spun o poveste despre mucenici, care apartine site-ului  crestinortodox.ro.
Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor...citeste toata reteta

 Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.
Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine". In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.
Pentru ca au fost scosi vii din lac, trupurile lor au fost arse si oasele aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste.
 Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc. 
 Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti.

Particele din sfintele moaste ale celor patruzeci de mucenici se gasesc si la Manastirea "Sfantul Antim" din Bucuresti.
 Acum sa trecem la treaba!!
Ne trebuie:


1 kg faina
1/2 lamaie
1 portocala
50 gr drojdie
1lg bicarbonat
200 gr zahar
sare, vanilie
70 gr margarina
70 ml ulei
nuca,miere,es rom,zahar,ptr. sirop, es vanilie
nuca cocos
500 ml apa
50 gr margarina

Puneti faina cernuta de doua ori intr-un vas de plastic.
Adaugati drojdia sfaramata, sare, si bicarbonatul stins cu zeama de la lamaie si zeama de la portocala.


Apa se pune la incalzit se pune zaharul si razatura de la lamaie, portocala si vanilia.


Uleiul , de asemenea se pune la incalzit cu margarina taiata cuburi, si se lasa pane se topeste margarina.


In vasul cu faina se pune apa  calduta cu zaharul si celelalte.
Se amesteca. Turnati apoi in fir uleiul cald cu margarina topita, in fir, si framantati bine, intr-o incapere calda, cam 20 min.


Acoperiti cu un servet de bumbac, si lasati la crescut.
Intre timp, macinati nuca si amestecati-o cu zahar si vanilie.


Dupa ce a crescut aluatul de 3 ori fata de initial se imparte in doua jumatati.Voi face prin doua metode, sfintii, care cred ca o sa va placa!


I metoda(colaci polonezi)
-se imparte I jumatate, la randul ei in doua.
-se intind 2 foi, mai mult lungi decat late.


-fiecare  foaie se unge cu 25 gr de margarina, apoi se impatureste in forma de plic, apoi se da la rece 10 min.


-dupa aceea se repeta iar operatiunea  de mai sus, numai ca foaia se impatureste in 4.
-dupa inca 10 min , foaia se intinde , in grosime de 1 cm, se taie fasii lungi de 30 cm ,late de 2 cm,care la randul lor se taie in doua pe lungime, se rasuceste usor, apoi se impleteste sub forma de opt.






-se aseaza in tava  si se dau la copt.
-apoi se lasa la racit,


-se face in sirop din zahar, vanilie, rom, apa, razatura, miere  si se baga fiecare colocel in siropul fierbinte, apoi se aseaza pe platou si se presara cu nuca si cocos.



II metoda:(de la Laura)
-se imparte aluatul ramas in mingiute mici
-din fiecare mingiuta ,se face un sul, care se intinde pe lungime se presara nuca cu zahar si apoi se ruleaza, formand un opt


-asezam in tava si lasam la crescut, apoi introducem in cuptor, si coacem pana incep sa se faca rumeni usor.


- cand vedem ca aproape s-au copt,turnam siropul peste ei, si lasam pana se absoarbe si se rumenesc frumos


-scoatem din cuptor, ungem un pic cu miere , presaram nuca peste ei, si asezam pe platou!


Pofta buna!
PS: mai vroiam sa va spun ca aluatul acesta il folosesc si la cozonacii de post, despre care vom vorbi , data viitoare!

4 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...