.

luni, 12 septembrie 2011

Zacusca de ghebe

Nu cred ca exista  persoane sa nu le placa acesta zacusca!
Consider ca este cel mai potrivit "buchet " de legume puse la un loc vreodata!
Dar haideti sa incepem , pentru ca mie deja mi s-a facut pofta!!!


5 kg de ghebe(ciuperci)
6-7 kg  gogosari ( ardei gras rosu)
2 kg ceapa
1.5 kg morcov
sare, piper, 2-3 frunze dafin
ulei 1 l
2.5 l suc rosii (pregatit dinainte)





Aici e sotul meu, drag,  ajutandu-ma sa curat ghebe.
Dar sa lasam, alte treburi si sa trecem la cea mai importanta.
Ghebele se curata , se spala bine si se fierb, apoi se pun la scurs
Coacem ardeii, si ii curatim.
Apoi ceapa si o punem in apa rece.
Urmeaza morcovul la curatat.
Dupa toate aceste operatiuni, incepem " asamblarea".

Se  da prin robot ceapa , sau se taie  marunt,morcovul se da prin razatoarea mica,ghebele si ardeii prin robot.
Se incinge 0.5 l ulei intr-o oala de tuci, si se pune  ceapa la calit cu putina apa.
Dupa ce s-a inmuiat ceapa si a scazut apa, se pune morcovul peste ceapa si iar se pune o canita de apa, pana se inmoaie si morcovul .
Dupa ce s-a inmuiat si morcovul, se pun ghebele si restul de ulei si se calesc bine.
Apoi puneti ardeii si sucul de rosii, lasand la foc mic sa fiarba, mestecand  sa nu se prinda de oala.
Se fierbe cam 3- 4 ore in total, pane ce iese uleiul la suprafata si se "leaga" compozitia.
Intre timp sterilizam borcanele, cand s-a fiert zacusca ,o punem in borcane calda,si o dam la cuptor cam 40 min, la foc mic, apoi racim in paturi.

Sa aveti spor!!

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...