Inainte de a posta aceasta prajitura, vreau sa va spun ca, pana ce m-am hotarat practic, sa inventez o reteta pt. prajitura dobos, am tot incercat diferite retete de dobos, dar nici una nu avea gustul acela ciocolatos, care il stim cu totii din copilarie, ci doar gust de unt, cacao, sau orice altceva. De aceea, incercati aceasta reteta de dobos, si promit ca nu o sa va para rau.
Foi: 500g faina
100 g margarina
100 g zahar
2 linguri de miere
1 ou, 100 ml lapte
1 lg amoniac , sare
Se cerne faina, se adauga margarina tinuta la temperatura camerei, zaharul, mierea , oul batut bine, lg de amoniac, laptele si sare. Se amesteca bine ingredientele, iar aluatul obtinut trebuie se fie, gen, aluat de cornulete , din care se face un sul, pe care il impartin in sase bucati egale. La mine nu erau prea egale dar asta e! le-ean egalat dupa ce am montata praji.
Folosim foi de copt, care le ungem cu ulei; aluatul se intinde in foi dreptunghiulare cam de 2 mm grosime si se coace pe fundul tavii, cam 13 min.
Apoi le lasam la racit. Atentie cu foile, se crapa usor!
Crema (cea mult asteptata): 8 galbenusuri sau 4 oua intregi
200g faina
400g zahar, zahar vanilinat,
300g ciocolata 85% cacao
es rom coselli.
400g unt 85% grasime
600ml lapte dulce
3-4lg cacao neagra dr oetcker
zahar vanilinat, sau vanilie pura
Aceasta e ciocolata care am folosit-o eu si am fost super multumita!
Dar sa va spun modul de preparare :
- galbenusurile se freaca cu zaharul si z. vanilat pana se deschid la culoare.
- separat faina se amesteca cu cacaua
- apoi se pune laptele peste faina si se amesteca bine,inainte de al pune pe foc , ca sa nu faca cocoloase
- se torn si galbenusurile frecate cu zahar, apoi se pune pe foc mic, si se invarte continu pentru a evita prinderea cremei de vas
- ciocolata se rupe in bucati mici sau se da prin razatoare
- cand crema s-a ingrosat, luam vasul de pe foc, si il lasam la racit cam 15 min.
- adaugam ciocolata si amestecam bine pana la dizolvare
- cand s-a racit complet, adaugam untul si esenta de rom si e gata cremaaaa!
Trecem la asamblare: o foaie ,crema o foaie, crema...... pana la a 6-a foaie.... apoi pudrati cu, cacao, sau faceti o glazura de ciocolata (vezi la GLAZURI)
Finalul este acesta:
Am sa va pun si o mica poveste care mie, personal mi-a placut:
Tortul Dobos este preparat dupa o reteta inventata de cofetarul Carl Jozsef Dobos (1847-1924), pentru perfectionarea careia acesta a lucrat cateva luni, pana la forma finala.
In momentul in care a inventat tortul, in 1884, Jozsef Dobos era unul dintre celebrii cofetari ai Imperiului Austro-Ungar. Tortul cu multe straturi si caramel a fost prezentat cu tot fastul cuvenit la Expozitia Nationala de la Budapesta din 1885. La acel moment, prajitura nu avea un nume, iar, dupa "premiera", toata lumea i-a spus Tortul lui Dobos.
Primii care au gustat din prajitura au fost imparatul si imparateasa de atunci ai Imperiului. Succesul prajiturii a fost cu mult peste orice asteptari.
20 de ani reteta a fost secreta
O parte din celebritatea prajiturii se trage din faptul ca, vreme de vreo 20 de ani, maestrul cofetar Dobos a tinut reteta secreta. Evident au existat tentative de furt ale retetei numai ca, precaut, Dobos nu a scris-o niciodata pe hartie, acesta preparand singur, ajutat doar de catva colaboratori de incredere, minunata prajitura. Am sa va pun si o mica poveste care mie, personal mi-a placut:
Asa se face ca, pana in 1906, cand Dobos a publicat reteta originala, existau circa 120 de variante de tort Dobos, care insa nu se ridicau nici pe departe la savoarea si gustul originalului.
Se spune ca Jozsef C. Dobos prepara tortul care ii poarta numele doar cu noua straturi, dar ca a facut si torturi care aveau chiar si 11 si 13 straturi.
Tortul Dobos a fost una din piesele de rezistenta ale exportului din Ungaria din acea perioada, pana in 1906 cand Jozsef C. Dobos s-a retras din viata sociala si a dat publicitatii reteta completa.
Se pare ca Jozsef C. Dobos a creat aceasta prajitura pentru ca si-a dorit un dulce care sa reziste proaspat mai multa vreme pe raftul cofetariei sale, iar tortul, cu multe straturi subtiri, crema de unt si cacao sau ciocolata, imbracat in glazura de culoarea chihlimbarului, din zahar ars si unt, era solutia perfecta.
Prajitura a ramas o emblema a Budapestei de azi, astfel ca la cofetaria "Ruszwurm" din Buda prepararea Dobosului este o arta. In Pesta, se prepara o varianta de Dobos foarte apropiata de cea originala.
BUNA ...am servit si eu o prajiturica
RăspundețiȘtergere