.

vineri, 21 ianuarie 2011

Paine '' pe vatra"

   Pentru aceasta reteta de paine, care o putem egala cu  renumita si gustoasa, paine pe vatra, avem nevoie de urmatoarele:
            -1kg faina
            -1 cub de drojdie
            - sare
            -2 lg de ulei
            - optional, o mana de tarate
              

          Se cerne faina , se pune sare, tarata -e foarte sanatos, sa puneti tarata in paine, daca va place-, drojdia maruntita, apoi cu 500 ml de apa calda framantati bine . Trebuie sa iese un aluat moale, nu ca si aluatul clasic de paine. Se framanta cam 20 min. apoi se toarna uleiul ca sa desprindeti de pe maini. Lasati la crescut.



              Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, luati o planseta mai mare,  presarati faina, (eu am pus pe doua funduri de lemn) apoi impartiti aluatul in doua, formati doua painici rotunde, folosindu-va  de faina,(infainandu-le)  si lasati iar  la crescut cam 1/2 ora. 




                       Intre timp , aprindeti cuptorul   si puneti in cuptor, doua ceaune de tuci goale la infierbantat.
  Dupa ce a crescut  aluatul a doua oara, luati painicile  infainate si le puneti  in tuciul infierbantat, cu atentie sa nu va frigeti,  apoi crestati,  acoperiti ceaunele cu capace  si dati la cuptor la foc mediu , o ora.(daca vreti sa le ungeti pe deasupra , se poate, cu galbenus amestecat cu miere de albine).ATENTIE! NU ungeti cu nimic ceaunele. Aluatul nu se va prinde de ceaun pt. ca e fierbinte,  si are faina de la modelat.Puteti unge aluatul cu putina apa, pentru a capata o crusta frumoasa, crocanta.


           La jumatatea intervalului de coacere se scot si se muta( ceaunul din fata in spate, si viceversa).
Asa arata la 1\2 de ora de coacere.







MMM....... deja miroase a paine calda! mi s-a si facut o pofta!
La expirarea intervalului  de coacere, dam capacul la o parte de pe ceaun ,si verificam. Daca nu s-a rumenit mai lasam fara capac cam un sfert de ora,  dar daca ungeti,  sigur se rumeneste.






 Dupa aceea, scoateti painea din cuptor, stropit-o cu un pic de apa si acoperiti cu un servet gros,  pentru a se aburi coaja .
     V-am pus o poza , cu paine calda, taiata felii, ca nu am avut rabdare sa se raceasca.

                                      POFTA BUNA!
 




( iese aburi!!!!)
  PS:  iar la final va delectez cu o poza haioasa


painea ...aligator!

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...