.

sâmbătă, 29 decembrie 2012

Tiramisu

Prajitura mea preferata!!!! T I R A M I S U!

Este imposibil sa rezisti unei bucati de Tiramisu! Cremos, lejer, proaspat, Tiramisu este o prajitura autentic italiana, ale carei origini sunt inca subiect de controversa intre cateva regiuni din Italia.
Unii pretind ca au inventat prajitura in secolul al XVI-lea, mai mult sau mai putin din intamplare cu ocazia  citeste toata reteta

vizitei unui important duce in Siena, orasul principal al regiunii Toscana. Venetienii, la randul lor, spun ca Tiramisu a fost creata la mijlocul Renasterii, pentru curtezane, si ca desertul avea proprietati afrodisiace.

Reteta veche continea branza de capra, un afrodisiac recunoscut si esenta tare de cafea.
O alta versiune, din Lombardia, sustine ca Tiramisu a aparut din grija unui patiser zgarcit, care a combinat niste resturi de biscuit cu niste resturi de crema, doar ca sa nu le arunce la gunoi.

Istorici si gastronomi au incercat sa stabileasca, cat mai precis, cand si unde a fost creat Tiramisu. Meritul revine cu certitudine Italiei si este prima prajitura pentru prepararea careia s-a folosit crema de branza si cafea, impreuna cu biscuitii moi.

Istoria numelui

Tiramisu nu s-a numit Tiramisu dintotdeauna. Candva demult se numea "Bagatela Toscana". S-a stabilit ca prima "Bagatela Toscana" a aparut intr-o bucatarie unde se pregateau bunatati pentru vizita Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. Cosimo a fost atat de multumit de desert incat a dorit sa ia la Florenta reteta.
Prajiturii i s-a mai spus si "Supa Ducelui". Tradus exact Tiramisu inseamna "ridica-ma", cu certitudine de la calitatile afrodisiace recunoscute.
Una peste alta, Venetia, Lombardia, Piemonte si Toscana isi disputa, inca, paternitatea acestei prajituri.
( sursa ziare.com)

Acum   sa va spun reteta mea:
400 gr  piscoturi sampanie
500 gr. mascarpone( 85 la suta grasime)
4  galbenusuri  proaspete
 80 gr zahar
500 ml cafea expresso
1 es de rom( sau coniac bun)
500 ml frisca hulala (sau 4 albusuri batute spuma tare)

Se amesteca galbenusurile cu  zaharul pana se formeaza o crema si se topeste zaharul.
Apoi se pun la bain marie  pana se ingroasa.

Raciti crema, adaugati mascarpone( facem des tiramisu, asa ca am luat  cutie de2 kg de mascarpone)
.
Apoi frisca batuta sau albusurile batute spuma  (daca folositi albusurile, in primul rand ouale folosite sa fie fff, proaspete ,iar cand le incorporati , adaugati doar cate o lingura pana terminati cantitatea de albus, amestecand prin rasturnare , de jos in sus)
Pregatim expresso cu un pic de zahar, il racim adaugam romul sau coniacul.
Pregatim tava si inmuiem piscoturile in expresso  apoi le asezam in tava ( 22\32)
Un strat piscoturi , un strat crema.. etc, se termina cu un strat crema.
Pudrati cu cacao, mai multa sau mai putina si dati la rece , macar 5 ore , asta daca rezistati. Noi nu!!
Sa aveti pofta!

Faceti-o de sarbatori: revelion, zile onomastice, usoara , rapida si deosebita!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...