SFAT;
Cand se pregatesc aperitive trebuie sa se tina seama ca acestea sa nu contina componentele folosite la prepararea meniurilor ce vor fi servite ulterior.
Ele se prepara putin mai picante , cu scopul de a stimula pofta de mancare.
Acum la unele mese, se obisnuieste sa se serveasca aperitive in loc de supe sau borsuri. In acest caz, trebuie sa se prepare cateva felui de aperitive , gustoase si frumos ornate.POFTA BUNA SI SPOR LA TREABA!
Aperitiv Arici
Este un aperitiv foarte aspectuos pentru mese festive care o sa impresioneze cu siguranta. Va trebuie un pomelo care se taie in doua pe lungime, bete de figarui si urmatoarele ingrediente: sunca presata, cascaval, muschi de porc afumat, rosii chery(aici nu am avut), masline.Se taie in patrate de 2,5 cm si se infing una dupa alta pe figaruie, iar la sfirsit se pune rosia cherry.(aici am pus masline) si fire de verdeata. Se fac astfel, cam 8 frigarui pentru fiecare jumatate de pomelo care se infing in fructul pus pe platou cu partea taiata in jos. Ochii, se fac din boabe de piper,iar mustatile din fire de marar .Pofta buna !
Salata de piept de pui cu maioneza
Pentru aceasta reteta , va trebuie urmatoatele:
- 2 buc.piept de pui
- o cutie de ciuperci
- 3 castraveciori murati
- 5 oua
- sare, piper, usturoi
Mod de preparare:
Pieptul de pui se fierbe si se dezoseaza,castraveciorii se taie cubulete cit mai marunt, apoi se scurg de zeama, se scurg si ciupercutele, apoi se amesteca, se sareza si se pipereaza dupa gust. Se face o maioneza din 3 oua fierte si 2 crude , care se pune peste compozitia de mai sus ,se omogenizeaza iar la urma se adauga in compozitia finala citiva catei de usturoi, pisati fin. Se lasa in frigider cam 1-2 ore , ca sa isi imprumute gusturile, apoi pe foi de salata verde mai mici, se pun gramajoare cu lingura , ca niste cosulete si se orneaza cu maslinute sau orice va place.
Pasta de Branza
-1/2 kg de branza de vaci(grasa)
-200gr de telemea (grasa)
-100gr de unt
-piper, boia,marar
-ceapa (2,3 buc)
Mod de preparare;
Branza de vaci se lasa la scurs daca are zer. Telemeaua se da prin razatoarea mica si se amesteca cu bz. de vaci, untul , piper, boia ,mararul taiat, ceapa taiata cit mai mic si scursa de zeama, pana iese o pasta omogena, care se da la frigider pentru citeva minute. Cu aceasta pasta se pot umple ardei grasi, care apoi se taie felii, sau se poate pune cu spritul pe felii de castravete taiate mai gros, sau se pot umple rosii.Aici in poza am umplut sferturi de ardei gras.
Ciuperci cu maioneza
- doua cutii de ciuperci(GHEBE)
- o ceapa mai mare
- 4 oua
- sare, piper, usturoi
Mod de preparare:
Ciupercile din conserva se scurg , apoi se calesc cu ceapa, se pune piper, sare si se lasa la racit .Din oua se face o maioneza. Ciupercile se scurg de ulei, se amesteca cu maioneza si cu usturoiul pisat fin, dupa gust. Cu aceasta salata se pot umple choix-uii, sau lebede,rosii, etc. Mie imi place in mod deosebit cum arata in cosuletele din cascaval, reteta care o sa o scriu imrdiat.
Cosulete de cascaval
-cascaval 500 gr
-foi de hirtie de copt
Mod de preparere:
Cascavalul se rade pe razatoare mica.Intr-o tava mai mare se aseaza o hirtie de copt,apoi ideal ar fi sa aveti niste cercuri cu diametrul de 10cm ca sa puteti presara cascaval in cercuri cam de acceasi dimensiune, dar daca nu aveti puneti cascaval in cercuri pline, pina umpleti foaia , cam la distanta de 2 cm unul fata de celalalt. Incalziti cuptorul , apoi puneti tava in cuptor si stati cu ochii pe geamul cuptorului pana vedeti ca , cascavalul a inceput sa se inmoaie. Pregatiti 6 cani de portelan cam de 7 cm inaltime,pe care le asezati cu gura in jos, apoi cu vf cutitului si cu o paleta , luati cate un cerc de cascaval inmuiatsi il asezati pe fundul cestii, lateralele sa cada pe langa ceasca. Lasati la intarit apoi le umpleti cu ce doriti. Sint fantastic de aratoase, numai ca necesita un pic de rabdare.
Pate de ficat
-1\4kg de ficat porc
-1 ceapa mai mare
-1 ceasca de lapte
-100gr unt, 3 lg de smantana
-2 oua, piper,sare
Mod de preparare:
Se fierbe ficatul in lapte dulce, dupa care se da la blender. Separat se freaca untul spuma,se adauga galbenusurile fierte si data prin razatoarea fina, putina smantana, sare , piper. se pune peste ficatul pasat si se amesteca bine. Sa fiti convinse ca e mult mai sanatos si gustos ca cel de la conserva.
Coji de eclere sau choix-uri
-200 ml apa
-100 ml ulei
-250 gr faina
-5-6 oua, sare
Mod de preparare:
Se fierbe apa impreuna cu uleiul si sarea. Cand a dat in clocot, se pune dintr-o data toata faina, amestecand cu o lopatica de lemn. Dupa 1-2 min, sa ia aluatul de pe foc, se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga cate un ou, amestecand continuu. Nu se pune oul urmator pana nu s-a incorporat primul. Se pun atitea oua cit cere compozitia , ca aceasta sa fie bine legata. Tava se unge cu ulei, sau se pune foaie de copt, iar cu ajutorul unui pos sau cornet de celofan cu deschizatura de 1 cm, care se umple pe jumatate, se toarna bastoane sau mingiute. Se coc la foc incins 20min, fara a deschide cuptorul, pana se rumenesc. Aceste coji se folosesc atat la eclere sau choix-uri cat si la aperitive , si se umplu cu diferite salate.Aici eu am folosit aceasta reteta pt niste lebede, se vad in stanga imaginii si le-am umplut cu pasta de piept de pui cu maioneza. Daca nu intelegeti ceva astept un comentariu de la voi.
Sandvisuri vaporase si broaste testoase
-10 chifle
-250gr sunca
-50gr unt,cascaval
- castraveti, gogosari
Mod de preparare:
10 chifle se taie in doua, pe mijloc, se scobesc si se umplu cu 250gr sunca data prin masina de tocat si amestecata cu unt sau brz. frecata cu unt si putin chimen, sau urda frecata cu unt si marar. Se infinge in fiecare chifla cate o scobitoare cu un triunghi de cascaval care reprezinta panzele corabiei si cu o bucatica de gogosar in varf. In chiflele ptr. broscute , se pun 6 buc. de castravete crud sau murat, taiate in sa fel incat sa imite labele ,capul si coada.
Franzelute umplute
-1-2 franzelute
-1 pach. unt
-o canita de lapte
-1 cutie de pateu
-200 gr. de sunca sau friptura ramasa
-2 oua, un castravete acru,1 gogosar la otet
-1 lg-ta de mustar, sare, piper, ciuperci
-150 gr de cascaval
Mod de preparare:
Se scobesc de miez franzelutele, o parte de miez se inmoaie in lapte si se amesteca cu untul, pateul, sunca,cascavalul, ouale fierte tari si castravetele, gogosarul, ciupercile calite, toate tocate foarte marunt, se adauga si mustarul, sarea ,piperul. Se umple cu aceasta umplutura franzelele si se lasa o zi la frigider. Se taie felii groase cit un deget si se servesc ornate cu marar sau frunzulite de patrunjel verde.
Chec aperitiv
-5 oua
-5 lg faina,5 lg ulei
-sare, piper,cimbru
-1 praf de copt,astea PTR ALUAT
-50 gr jambon,ceafa,muschi file
-100 gr masline, 50 gr kaizer,ceapa
-ardei verde, ciuperci, patrunjel, cascaval, pentru umplutura
Mod de preparare:
Se taie cuburi jambonul,maslinele, kaizerul, ceapa, cascavalul, ardeiul , patrunjelul marunt.,apoi se separa galbenusul de albus, albusul se bate cu un praf de sare, se adauga galbenusurile, apoi faina cu praful de copt,se condimenteaza cu piper. In aceasta compozitie se adauga ingredientele taiate marunt,se rade niste cascaval, se amesteca usor ca sa nu se lase aluatul, se pune in tava de chec si se coace, 15 min la foc mai marisor, 25 de min la foc mai mic. Se incearca cu o scobitoare,cind pe scobitoare nu se tine nimic , e gata. Se taie felii si se aseaza pe platou, alaturi de alte aperitive .
Crochete de cascaval
-400gr de cascaval
-4 oua
-faina alba
Mod de preparare:
Se rade cascavalul, se pun ouale, piper si faina alba cat cuprinde, ca sa iese un aluat omogen din care se pot modela bilute, care se prajesc in ulei bine incins.
Am citit intr-o revista ca, in mijlocul bilutelor a pus o feliuta mica de carnacior apoi le-a prajit. Cred ca ar merge si masline.
Puisor in cuib
-salata boeuf, salata verde
-sunca , oua fierte tari, maioneza
-gogosari, boabe de piper,ridichi
-masline, morcov, scobitori
Mod de preparare:
Precizez ca am lasat la aprecierea voastra, cantitatile,in functie de musafiri.
Se face salata boeuf, se ia cu un polonic mic si ud salata, se netezeste cu cutitul, ( daca aveti cleste de inghetata, e perfect). Se aseaza pe farfurie cu fata plata in sus, iar dedesubt se aseaza o foaie de salata verde. Se face in cuib o gaura cu lingura cit un ou, , se introduce o felie de sunca in gaura, pe felia de sunca se aseaza o jumatate de ou umpluta , cu partea alba , bombata in sus. Se orneaza cuibul cu linii orizontale si verticale din maioneza si gogosar., (oul se aseza astfel incait sa semene cu un puisor: ochii din piper, capul dintr-un galbenus sau o ridiche infipta in ou cu o scobitoare,sapcuta din jumatate de maslina, ciocul din morcov). Pare un pic mai complicat, trebuie un pic de indemanare si imaginatie, care sint sigura ca noi , femeile, avem de la mama natura , destula. Succes!
Rulouri din pui
-piept de pasare
-cabanos,
-cascaval, vin, sare, piper
Mod de preparare:
Se bate pieptul de pui , se presara delikat si piper, se pun felii subtiri de cascaval pe toata suprafata, fara margini, ca sa nu curga cand se topeste, deasupra se pune cabanos taiat in lung. Se ruleazaarnea astfel umpluta, apoi se leaga cu ata , si se pune in tava de cuptor. Ruloul se unge cu ulei , se toarna vin, se presara piper, apoi se coace intorcandu-l pe toate partile.
Tort picant
-paine rotunda, unt, sunca,cascaval
-conserva de sardele, lamaie,
-2 oua, castraveti,gogosari murati sau cruzi
-telemea , ceapa, masline,pateu
Mod de preparare:
Se indeparteza coaja de la o paine, rotunda bine crescuta,si se taie in trei foi ca la tort.Se umple tortul cu urmatoarea compozitie:
-prima foaie : se face o crema din sunca taiata marunt amestecata cu unt ,masline, gogosari si se unge aceasta foaie
-a doua foaie:conservele de peste se scurg de ulei,se paseaza si se amesteca cu unt,piper, zeama de lamaie ,pateu
-a treia foaie: unt frecat spuma, amestecat cu cascaval dat prin razatoare, oua fierte si ceapa taiata f.f.f marunt.
Cu aceasta crema se unge si tortul de jur imprejur. Apoi se orneaza dupa pofta si imaginatia noastra.Se tine la rece si se taie la masa pe masura ce se serveste. e foarte simplu de preparat chiar si pentru incepatori si se pastreaza proaspat si moale.
Ciuperci umplute
-ciuperci, oua
-marar, cascaval, ceapa
Mod de preparare:
Se spala ciupercile si se rup coditele. Separat coditele se taie marunt se calesc cu ceapa si marar, iar la sfarsit se adauga oua batute si se mai tine un pic pe foc. Palariile se aseaza in tava cu lamelele in sus, se pune cate o lingura din compozitie in fiecare palarie se presara pe fiecare cascaval ras si se introduc i cuptorul bine incins, pana sa rumeneste cascavalul. Cand sant gata sa scot pe platou si se servesc reci sau calde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu