.

sâmbătă, 4 decembrie 2010

De-a lungul timpului, citind carti culinare, sfaturi si ideii din bucatarie am retinut cateva lucruri care, spun eu, sant destul de importante si pe care am sa vi le impartasesc si voua , poate odata o sa va fie de folos, chiar daca de mai putine ori tinem seama de ele. Asa ca pentru inceput o sa va aduc aminte faptul, ca in procesul de pregatire culinara, trebuie sa fim atenti la fenomenul de oxidare, deoarece oxigenul, in contact cu legumele si fructele taiate marunt, distruge elementele nutritive.
Fructele si legumele consumate de catre dv., trebuie sa fie sanatoase, nelovite, astfel transmit "vibratii de boala" . Fructele sant recomandate spre a fi consumate dimineata ,deoarece, prin glucide,acestea ajuta la eliminarea toxinelor.Vegetalele abunda in aminoacizi. Zarzavaturile contin aminoacizi liberi, nu constituiti in proteine, in felul acesta organismul ii asimileaza fara sa consume efort suplimentar in procesul digestiv. Se spune sa consumam cat mai multe alimente din regiunea unde ne-am nascut pentru ca acestea convin mai bine organismului.
In celulele corpului uman exista enzime care sant aproape identice celor din celulele vegetale si care se degradeaza la 43 gr. C. Acest grup de substante active, numite si auxine sau fermenti- adevarati spiridusi datatori de viata-, luate din vegetalele crude, ajuta vitaminele sa aiba eficacitate si va energiza corpul chiar si la batranete, cand prezenta enzimelor se diminueaza-fluxul de energie scade, ducand la crestere in greutate.
De aceea se recomanda consumarea de legume si fructe bogate in enzime:brocoli, varza rosie, de bruxelles, salata verde, conopida, varza alba,spanac,sparanghel, gulii, ridichi, ceapa, sfecla rosie, dovleac, pepene galben, banane,caise, piersici, ardei, capsuni , tomate, ciuperci, etc deci toate bunatatile care ni le ofera natura intr-un cuvant.
Melatonina , este un antioxidant care ajuta eliminare din organism a toxinelor rezultate din arderi metabolice. Ea se gaseste in fulgi de ovaz, porumb, orez, rosii, banane, care se vor consuma cu precadere mai ales dupa 45 ani, cand producerea de melatonina, de catre organism scade.
Clorofila din frunzele verzi, are o actiune puternica asupra infectiilor, deci nu trebuie distrusa prin fierberea acestora.Incalzirea la foc distruge alimentele, solutia fiind de a incepe masa cu alimente crude, care contin fermenti, putand apoi adauga cantitati mici de alimente fierte.
Grasimile sufera cele mai mari prejudicii la incalzire. Uleiul incalzit favorizeaza depunerea colesterolului pe artere si provoaca hipertensiune , pe cand uleiul presat la rece, curata de depuneri.
 Trebuie sa mai  retinem faptul ca nu trebuie sa ne lipseasca de la masa salata cruda , in special cea de varza, datorita proprietatilor ei vindecatoare, remineralizante. Si  varza acra este binefecatoare, deoarece prin fermentii ei ajuta digestia celulozei si a grasimilor,iar fermentii lactici ai verzei acre nu trebuie spalati deoarece sant dezinfectanti  puternici ai tractului intestinal. Cerealele incoltite sant cele mai puternice reconstituante. Iarna sa se consume grasimi ca uleiul de peste, unt , nuci alune, care sant energizante. In cantitati f. mici este recomandata slanina cruda, acizii grasi prezenti in alimentele de originale fiind principalii transportatori de vitamine liposolubile, cum sant: retinolul(A), colecalciferolul(D), tocoferolul(E), etc.
Am tot vorbit de mancare, de vitamine, dar..... trebuie sa vorbim si de un paharel de ceva, de ex : vin, bere
care sant benefice in cantitati mici si prin alte calitati, decat cele euforice, stare caracteristica lui Bachus. Provoaca cresterea cantitatii de enzime din sange, produce o irirgare mai intensa cu sange a rinichilor si a ficatului, are efect estrogenizant si reduce riscul osteroporozei si al formarii pietrelor la rinichi. Este de preferat consumul painii graham, al celei intermediare sau de secara deoarece painea alba este lipsita de vitamine si saruri minerale. Spre ex. , Mg, care este anticancerigen, se gaseste in painea integrala si in sarea bruta. In faina alba este bine sa se adauge tarate . In sosuri este preferabil sa folosim faina, deoarece amidonul ingrasa favorizand aparitia celulitei.
Si ca incheiere  nu pot sa nu precizez ca, in timp ce gatim, trebui sa fim calmi, plini de ganduri bune si  iubire pentru cei care vor manca bucatele, iar mesei i se va da un aspect cat mai atragator sa faca placere si sa binedispuna pe cei care se vor aseza la ea,...... si sa nu uitam....SARUT MANA PENTRU MASA, CA FOST BUNA SI GUSTOASA, SI   BUCATAREASA  FRUMOASA!
                                                        POFTA BUNA!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...