sâmbătă, 12 februarie 2011

Tort ecler



Stiu ca , eclerele sant unele din cele mai cautate  prajituri.
                     Deunazi, am gasit o reteta  intr-o revista si m-am gandit sa o incerc si in acelasi timp  sa o impartasesc si cu voi, dragii mei cititori! Dar sa incepem :


Blatul de ecler:
          5 oua
         300 ml apa
         400 gr faina
         75 ml ulei, sare
Crema pentru de ecler:
         4 oua , 700 ml lapte
         7 lg faina, z. vanilat, 100 gr unt
         3 lg cafea, es de rom 
Crema de ornat:
         300 gr mascarpone,4 galbenusuri
         250 gr zahar, pudra, 2 lg de lichior, 15 gr geletina, z. vanilat
Pentru caramel: 100 gr nuca
                        250 gr zahar
     
      Mod de preparare:
Pentru inceput sa pregatim aluatul de eclere. Se pun pe foc apa si uleiul, sarea sa dea in clocot. Imediat ce da in clocot se toarna  faina cernuta. Se ia de pe foc si se amesteca  compozitia. Se lasa sa se raceasca  la temperatura camerei si se adauga cele 5 oua, unul cate unul.


Se toarna compozitia cu un pos si se coc la 160 grade.( ca dimensiune, cam cat un deget de lungi)




Se  racesc apoi se taie si se  umplu cu crema de ecler, care o preparam asa: se pune laptele sa fiarba, ouale  se bat cu telul, se adauga sarea, vanilia ,faina, cafeaua si pune peste laptele fierbinte . Se  pune crema pe foc si se amesteca usor sa nu se prinda. Dupa ce s-a ingrosat compozitia, se ia de foc si se pune la racit, sa ajunga la temperatura camerei, si se adauga untul , apoi se umplu eclerele




Separat pregatim crema de ormat: galbenusurile se freaca cu zaharul , vanilia, lichiorul,  apoi se adauga mascarponele, si geletina dizolvata.





 Sa montam tortul: se pun eclerele umplute la baza, apoi se pun eclere si in picioare de jur imprejur, intr-o  forma de tort detasabila.


Apoi se pune  crema de mascarpone , un rand de eclere ca  si capac si se mai pune un pic de crema npentru a putea sa presaram caramelul cu nuci, adica crantul. Se  prepara si caramelul. Se pune zaharul pe foc  se caramelizeaza apoi se pune un zahar vanilat si nuca.





Se toarna compozitia pe o foaie de copt, se intinde si se lasa la racit, apoi se zdrobeste cu sucitorul si se pune deasupra tortului.









Se lasa la frigider cel putin o ora. Ca o sugestie de design, fiecare ecler care este pus in picioare , poate fi tras in ciocolata, sau turnat o glazura peste ele, etc. Este prima data cand fac aceasta reteta, si fiind foarte curioasa cum iese la gust, nu m-am gandit  si la alt design.
  • Sper sa va placa , este delicios si nu greu de facut, cojile de ecler putand fi facute cu o zi inainte. Daca, nu intelegeti ceva, astept sa ma intrebati, si o sa va raspund imediat.
  •  
     
     

    3 comentarii:

    1. Yami!yami ce pofta mi-ai facut de eclere... geniala ideea cu tortul de eclere. Vreau si eu !

      RăspundețiȘtergere
    2. santeti tare dragute si va multumesc pentru aprecieri! dar mai am de invatat! va multumesc pt. vizita si va mai astept.

      RăspundețiȘtergere
    3. super reteta si ai tinuto secreta...am salivat.....

      RăspundețiȘtergere