miercuri, 2 februarie 2011

Prajitura Amareto


INCA NU AM MAI MULTE POZE,  CU TEHNOLOGIA PREPARARII, DAR O SA REVIN  CU POZE IN CURAND, PE MASURA CE O SA REPET PRAJITURILE, ca ...... sant incepatoare si nu am prea mult timp sa prajituresc ! Multumesc pentru intelegere,   astept comentariile voastre , daca nu intelegeti ceva si  va urez o zi buna !




Blatul : 10 oua,
           10 lg zahar, 10 lg faina
           1 praf de copt ,1 z, zanilat  

Se separa galbenusurile de albusuri, peste albusuri se pune sare si se bat cu mixerul, pana formeaza o spuma batoasa. Se  adauga  zaharul, apoi galbenusurile, praful de copt, si la urma faina mestecand de sus in jos, ca sa nu compromitem compozitia, apoi turnam intr-o tava de 30/40 ,care in prealabil, am pus o foaie de copt  unsa cu ulei si o dam la cuptor intai la foc mic 15 min ptr a creste , apoi la foc mediu inca 25 min.
Se lasa la racit.



Crema ganache: 400 gr ciocolata neagra
                         400ml smantana (36 % grasime)
                         50gr unt, z. vanilat, es rom
Ciocolata se taie bucatele, si se pune pe bain marie, cu smantana si se topeste la foc potrivit , apoi se da la rece . Cand s-a racit se mixeaxa bine cu unt si es de rom.

Mousse de ciocolata:  2 oua
                                4 linguri zahar
                                2 linguri amidon
                                360 ml lapte
                                100 gr ciocolata  neagra                           
                                60 ml apa rece
                                240 ml smantana pentru frisca(36% grasime)
                                15gr gelatina
                                es migdale 
Amidonul se amesteca cu zaharul intr-o craticioara,apoi se adauga ouale batute bine si se omogenizeaza.Se adauga laptele, apoi se pune la bain-marie si se lasa pana se ingroasa, amestecand continuu.Dupa ce s-a ingrosat se da deoparte. Gelatina se pune in 60 ml apa rece si se dizolva pe bain marie. Ciocolata se topeste. Peste crema se adauga gelatina si ciocolata si se omogenizeaza.Se lasa sa se raceasca si cand este rece se adauga frisca batuta.(smantana batuta cu z, farin).  Se adauga  visine din compot si un pic de es de migdale.

Glazura: 450gr zahar,150gr cacao
              300 ml  smantana dulce(frisca lichida)
              350 ml apa
              15 gr gelatina
Cacao, zaharul, frisca lichida, apa , se amesteca intr-un vas.
Am pus pe foc mestecand mereu pana ce a inceput să fiarbă bine, după care am lăsat-o să fiarbă 10 minute amestecand in continuare. Cand a inceput sa dea pe afara am oprit-o, am strecurat-o, iar cand nu a mai fost clocotita, dar putin fierinte, am pus gelatina inmuiata in apa. Cand glazurati puneti prajitura pe gratar ca sa colectati glazura,eventual mai turnati deasupra inca o data. Glazura trebuie sa fie cam la 40grade cand incepeti sa glazurati. ATENTIE! TURNATI GLAZURA ,FARA SA INTINDETI CU SPATULA SAU CUTITUL, CA NU VA MAI IESE LUCIOASA!


Haideti sa ansamblam prajitura:
   -taiem blatul in trei ,  deci 3  foi si punem foaie, cr. ganache, foaie, mousse, foaie , glazura.
   -se  usuca glazura la temperatura camerei .
   - ornati cu  visine trase in ciocolata, si foi razlete de ciocolata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu