joi, 18 octombrie 2012

Salata de legume pentru iarna

Un fost coleg de-a meu o poreclea -salata betivului-, e foarte buna, in post mai ales, cand o putem consuma in salata orientala, alaturi de cartofi, sau ca garnitura , in loc de muraturi etc.
Ne trebuie
 1 kg ceapa
1 kg gogosari
1 kg ardei capia si grasi
0.5 kg morcov
1 kg de gogonele verzui-portocalii
2 borcane de mustar...citeste toata reteta

0.5l ulei, sare neiodata
otet 9 grade, piper boabe, zahar
foi dafin

Se curata si se spala legumele.
Morcovii se taie rondele subtiri, ceapa pestisori, ardeii, gogosarii feliute.

Punem pe foc 1\ 2 l de otet, 1\2 apa, zahar, sare, piper foi dafin.
Cand incepe sa clocoteasca lichidul punem prima data morcovii feliute si lasa sa fiarba pana se inmoaie, apoi le scoatem cu strecuratoarea si le punem intr-un vas mai mare, in care vom amesteca mai tarziu salata  de legume.
Apoi  ceapa( la fel lasam pana se inmoaie), o scoatem si pe ea si o punem peste morcov.

Urmeaza gogosarii si ardeii (ii scoatem si ii adaugam peste ceapa si morcov), iar ultima data punem la oparit gogonelele si le lasam ff. putin( atentie sa nu se zdrobeasca).
Le punem pe toate in acelasi lighean.
 Nu stiu daca am fost foarte explicita, ideea e ca se oparesc separat, pana se inmoaie.
Separat facem o maioneza din mustar, si  ulei la care mai adaugam un pic de zahar, daca este mustarul prea acru.

Gustul trebuie sa fie placut, dulce-acrisor.
Turnam peste legume maioneza, si amestecam bine, apoi punem in borcane, cu  aspirina, nu conservant,capsam si dam la cuptor cam 40 min la foc mic.

Le depozitam in camara, la rece
!!!POFTA BUNA!!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu