marți, 4 septembrie 2012

Sos de rosii cu ardei si ciuperci

Cum am intrat in  frenezia conservelor de toamna, mi-am adus aminte de un sos  pentru paste, super bun si comod, cand faci paste in timpul iernii .Haideti sa vi-l prezint:

5 kg rosii
2 kg gogosari
2 kg ceapa,
2,5 kg ciuperci
sare,zahar 200 gr
500ml ulei
cimbru,busuioc,dafin,piper
2 capatini usturoi  cieste toata reteta


O sa pregatim legumele separat.
Rosiile se spala , apoi se taie in cruce la cotor si se oparesc pentru a le putea decoji.

Dupa decojire, si curatire se dau prin blender ,iar sosul rezultat se pune la fiert cu sare.(apa se va evapora mai repede si ne va ajuta la sosul final).
Gogosarii se curata se spala si se taie in sferturi, care mai apoi se dau prin masina de tocat.

Si aici ,pasta rezultata se pune intr-un vas de tuci cu 200 ml de ulei infiebantat  in prealabil, apoi se pune cam 200gr zahar,lasandu-se pe foc, pana formeaza un sos.
La final sosul format se da prin blender,pentru a iesi ff fin.
Ceapa se curata si se da si ea prin masina de tocat apoi se pune la infierbantat uleiul, si se caleste ceapa, pane se inmoaie si se adauga usturoiul tocat.


Ciupercile se spala si taie in cuburi, adaugandu-se peste ceapa ca se prajeasca si sa se evapore apa din ele.



Intr-o cratita mare de tuci se pun sosurile de rosii si gogosari si se lasa sa clocotesca.
Se adauga apoi ceapa cu ciupecile,usturoiul,  si se condimenteza cu sare,piper,busuioc,cimbru,foi de dafin.
Se lasa la foc pana rezulta un sos gros.Daca vi se pare acrut sosul mai puneti zahar.
Se toarna fierbinte in borcane, se adauga aspirina, si o pelicula de ulei pentru a impiedica aerul sa patrunda.
Dati la cuptor pentru sterilizare ,cam 25 min. la foc mic.
Lsati la racit in cuptor,dupa ce opriti focul, pana a doua zi.
O sa va placa sosul, pentru ca se poate folosi la paste, fripturi,pilafuri , etc.

POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu