miercuri, 12 decembrie 2012

Baclava

 

10 lucruri de ştiut despre ... Baclava

 Este un desert foarte dulce, pe bază de miere, popular în zonele de sub dominaţia Imperiului Otoman, în Asia, şi în zonele apropiate, fiind recunoscut ca un desert specific turcesc....citeste toata reteta

  • Baclavaua se întâlneşte în Arabia, Iran, Caucaz, Afghanistan şi Asia Centrală.
  • Deşi începuturile acestui desert sunt incerte, cel mai probabil a fost creat pentru prima dată în bucătăria imperială a Palatului Topkapi.
  • Alte teorii susţin că baclavaua ar proveni din Asiria, fiind conceput în Mesopotamia, fiind menţionată într-o carte de bucate.
  • De asemenea, o reţetă veche de baclava se găseşte într-o carte de bucate scrisă în 1330 sub dinastia Yuan. 
  • În Turcia, oraşul Gaziantep e faimos pentru baclavaua sa, deşi se pare că această reţetă a ajuns aici din Damasc abia în 1871.
  • În 2008, turcii au patentat denumirea de „Antep Baklava”.
  • În Bosnia-Herţegovina, reţeta are foarte multe nuci şi miere. Bosniecii consuma baclava doar al ocazii speciale deseori în timpul Ramadanului.
  • În Iran există o versiune mai uscată de baclava, care e tăiată în formă de romburi mai mici şi aromată cu apa de trandafiri.
  • În Afghanistan, baclavaua e tăiată în triunghiuri mici se e acoperită cu fistic pisat
 Ne trebuie:
doua pachete de foi de placinta
300 gr nuca macinata
250 gr margarina( unt)
nucsoara, zahar vanilat
50 gr zahar, fistic
sirop: 300 gr zahar , 350 ml apa, 4 lg miere,razatura de lamaie si portocala, es rom

Foile de placinta se lasa de dezghetat, sau nu ,daca sant proaspete.

Se pregateste  tava, se unge cu unt.

Se pune cate o foaie care se unge cu unt topit. F. important, sa ungeti fiecare foaie! Nuca macinata se amesteca cu 50 gr zahar si un zah. vanilat si un praf de nucsoara.

Pachetul de foi contine 15 foi.
Eu am pus asa:  10 foi, apoi un strat de nuca, apoi iar 6 foi iar nuca, 6 foi , nuca  4 foi,nuca si ultimele4
Se unge si ultima cu unt apoi se da tava  la frigider, cam 1 h.
Intre timp se face siropul: se pune apa cu zaharul la fiert, iar cand se mai ingroasa, se pune razatura , se opreste focul, apoi adaugam mierea. Nu se pune la foc mierea ca ii distrugem proprietatile.Lasam la racit, pt. ca trebuie turnat rece peste baclavalele fierbinti si turnam si 2 lg de es de rom.
Scoatem tava de la frigider, apoi taiem in patrate sau romburi si turnam in taieturile formate unt topit, si mai ungem o data.
Dam la cuptor pt. 30- 40 min, pana se rumeneste, apoi scoate si turnam peste baclavaua fierbinte siropul racit.
Acoperim cu ceva si lasam pana a doua zi. Presaram nuca macinata sau fistic maruntit. La mine nu a rezistat am inceput  dupa doua ore. !!!!
Buna rauuuu!
Aceasta e varianta ce mai reusita de baclava, eu am gasit-o la andreeachinesefood.blogspot.ro., bineinteles adaptata. Multumim ptr. reteta.!!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu