duminică, 20 februarie 2011

Aluaturi pizza

Am sa impartasesc cu voi cateva aluaturi de pizza care le stiu de la o verisoara de a mea care face niste  prajituri delicioaseeeee!



1.ALUAT DE PIZZA

Ingrediente: 400 g faina,  30 g drojdie de bere,  1 lingurita zahar,  250 ml+3-4 linguri apa calda,  2 linguri ulei,  1/2 lingurita zare

Mod de preparare: Drojdia de bere se freaca cu zahar, peste care se adauga 3-4 linguri de apa calda si o lingura de faina, se lasa un sfert de ora. Acest continut de drojdie cu faina si zahar, sarea, uleiul si 250 ml de apa calda se toarna peste restul de faina. Se framanta aluatul si se lasa la cald o jumatatea de ora, sa dospeasca. Dupa ce a dospit aluatul, se imparte in patru parti, se face din fiecare bucata cate un bulgaras, se presara cu faina si se mai lasa la crescut 30 de minute. Dupa ce au crescut, se mai framanta o data apoi se intind foile, se asaza in tava. Se acopera cu ingrediente si se coc 20-25 de minute in cuptorul incins.
Sfat: Drojdia se poate amesteca direct cu faina, fara a se freca in prealabil cu zahar, apa calda si faina.


2.    ALUAT DOSPIT

Ingrediente: 400 g faina,  30 g drojdie,  1 lingura zahar,  1/4 litru apa calduta,  1 lingurita sare,  2 linguri ulei

Mod de preparare : Din faina, drojdie, apa, sare si ulei se framanta un aluat, care se pune apoi la cald si se lasa la dospit o jumatate de ora. Se face apoi din aluat o painisoara mai mare sau patru mai mici. Se face o taietura in forma de cruce pe acestea, se presara cu faina si se pune din nou la dospit timp de o jumatate de ora. Se icalzeste cuptorul la 220C. Se framanta bine inca o data si se intinde in forma de placinta (una mare sau patru mici). Se unge bine o tava sau o forma pentru pizza, se pune aluatul intins, se trag marginile usor in sus pe peretii tavii, apoi se acopera cu ingrediente dupa gust. Se lasa in cuptor 20-25 de minute.

3.BLAT DE PIZZA

Ingrediente:150 ml apa, jumatate de lingurita de zahar,o lingurita de drojdie, 225 g  faina, trei linguri cu ulei de masline, o lingurita de sare

Mod de preparare: Amestecati intr-un castron drojdia cu o lingura de faina, trei linguri de apa calda si putin zahar pana obtineti o pasta omogena. Acoperiti-o si lasati-o asa pana se umfla si face spuma. Puneti intr-un castron faina iar in mijlocul ei turnati amestecul de drojdie, ulei, sare si amestecati pana formati un aluat moale si elastic. Framantati bine blatul, lasati-l putin sa dospeasca pentru a prinde volum. Inainte de a prepara pizza, aluatul se pune intr-o forma cu marimea si forma dorita.

4. ALUAT DE PIZZA 8 MINUTE LA TIGAIE (4 pizza)

Ingrediente: 450 g faina, 225 ml apa calduta, 25 g drojdie proaspata, 1 lingurita sare, 2 linguri ulei, 1 lingurita zahar

Mod de preparare: Amestecam drojdia cu zaharul si frecam un pic pana se lichefiaza. Turnam peste ea 50 ml apa fierbinte (nu fiarta) si o lingurita de faina; amestecam si lasam maiaua la crescut aproximativ 10 minute. Intr-un pahar amestecam restul de apa fierbinte cu sarea si cu uleiul. Faina o punem intr-un castron mai inalt si facem in mijlocul ei o adancitura, in care turnam maiaua crescuta. Cu ajutorul unei furculite amestecam incet incorporand cate putina faina de pe marginea adanciturii. Periodic turnam cate putin din apa sarata cu ulei. Continuam asa pana am incorporat toate ingredientele. Am incalzit un pic cuptorul (vreo 10 minute cu usa deschisa), am oprit focul si am bagat acolo castronul cu coca, la crescut, pentru o ora. Dupa ce coca a crescut frumos, o scoatem din castron si, pe un plan de lucru din lemn putin infainat, o impartim in patru bucati egale (sau in cate doriti in functie de marimea tigaii). Fiecare bucatica de coca o intindem incet cu mana in forma cat de cat rotunda. Acoperim tigaia (neunsa cu nimic) cu capacul si o punem pe foc mare la incins. Cand e destul de incinsa, punem un blat de pizza , dam focul mai mic (mijlociu spre mic), acoperim iar cu capacul si lasam pe foc fix 4 minute.

5. ALUAT CROCANT DE PIZZA

Ingrediente blat: 1 lingurita cu varf de drojdie uscata, 3/4 cana de apa calda(nu fierbinte), 2 cani de faina alba, 1/4 cana de faina de porumb, un pic de sare, 2 linguri de ulei de masline

Mod de preparare: Drojdia se dizolva in apa si se lasa sa creasca 10 minute. Faina alba si cea de porumb se amesteca impreuna cu uleiul,sarea, uleiul.Se framanta 5 minute si se lasa sa creasca pana ce aluatul isi dubleaza volumul. Vasul in care creste trebuie sa fie uns cu un pic de ulei si acoperit. Acest alaut este pentru 2 pizza. Se imparte in jumatate. Se intinde in tava de copt, se inteapa din loc in loc cu o furculita si se mai lasa sa creasca, in tava, 10 minute. Eu am copt în cuptorul preîncalzit,la 250°C cam 15 minute


5 comentarii:

  1. Buna, interesante aluaturi, dar trebuie sa-ti spun ca nu sunt cele mai bune, pentru ca am experienta si te rog sa incerci acest aluat:ALUAT PENTRU 5 PIZZE MARI; 350 ml apă, 50 ml de lapte, 1 făină kg, 60 ml de ulei de măsline, 10 gr drojdie de bere(atentie numai 10 g drojdie normala nu uscata, nu drojdie la plic) , 2o g de sare, un gălbenuş de ou, 1 lingurita de zahar). Aluatul trebuie obligaţ să stea timp de cel puţin 3 ore la dospit, apoi imparti aluatul la 5 bile( mingi) care se ung cu un pic de ulei, ca sa stea fara sa faca coaja pana cand e folosit pentru pizza. Atentie aluatul cand e impartit la 5 bile si uns cu ulei, bilele trebuie sa steape masa de lucru pana se tripleaza volumul lor( acoperite cu ceva dar sa nu fie atinse cu ce sunt acoperite. Cand faci pizza, daca ai respectat cum am spus atunci aluatul se intide numai cu mana faara sucitor. Aluatul se poate pastra cateva zile la frigider. Incearca si garantez ca o sa-mi dai dreptate. Am incercat sa ajut cat pot, bafta la retete...Sper ca nu-am deranjat.Ma exprim mai greu pentru ca nu stiu bine romaneste, sunt de nationalitate sarb...Zdravo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi, tare mult! o sa incerc reteta ta neaparat, si pentru sfaturi nu ma supar niciodata, ci din contra sant bucuroasa sa invat lucruri noi. Iar in ceea ce priveste exprimarea, e OK! Mersi ptr. vizita si te mai astept si cu alte sfaturi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am facut o pizza de post de toata frumusetea.In aluat am icorporat o ceapa alba, tocata marunt, o legatura de ceapa verde si cateva ciuperci tocate marunt. Am framantat aluatul cu ulei de masline si apa calduta, evident. Am presarat-o cu ciupercute, masline taiate, ardei rosu, rosii cherrysi cascaval de post. A fost o nebunie de gust si culoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. DAAAAA, Lili sant convinsa ca a iesit bun! cum sant o impatimita a cepei , o sa o incerc negresit!

    RăspundețiȘtergere